Genieten als motto!

Genieten als mottoGenieten als motto. Ja, als je geniet dan stroomt het, ben je blij, doe je wat bij je past. Het is het gevoel van flow, dat dingen lukken en dat je er helemaal bent, nu en hier.

Begin dit jaar heb ik het als thema gekozen, niet vanuit hedonisme maar als check. Er zijn namelijk maar twee antwoorden op de vraag of je wel of niet geniet: ik geniet of ik geniet niet. Doen alsof het wel redelijk gaat is er dus niet bij. Je kent het wel. Het klinkt namelijk als: Hoe gaat het met je? ja, goeeeeeeed, terwijl je mond lacht maar je ogen niet meedoen.

Als het antwoord op die eerste vraag is: ik geniet niet, terwijl daar ogenschijnlijk geen echte aanleiding voor te vinden is, dan stel ik mezelf de volgende vraag:  wat heb ik nodig om wel te kunnen genieten? Heel vaak is het antwoord: het uitspreken tegen mezelf, en liever nog tegen een ander, dat ik me slecht voel, dat ik het allemaal niks vind, dat ik niet kan genieten van het leven terwijl er alle reden voor is, dat ik me daarvoor schaam, enzovoorts. En vooral ook dat ik nog geen flauw idee heb wat de reden hiervan is en dat voelt heel kwetsbaar.

Het gaat er dus om dat ik mijn realiteit durf te benoemen in plaats van te verbloemen, dat het waar mag zijn dat ik me niet gelukkig voel en niet kan genieten van al het moois dat hier op dit moment voorhanden is. Niet gemakkelijk als je last hebt van een depressie, maar dit is het begin van alle verandering: de werkelijkheid onder ogen durven zien. Probeer het maar eens!

Geef een reactie